Opdræt med kærlighed og omtanke.

 

Vi har fundet den perfekte hund. I hvert fald til os. Efter at have fået en Berner Sennenhund i huset var vi solgt, og vi vidste, at det var kærlighed. Undervejs har den kærlighed udviklet sig, så den nu hænger tæt sammen med ønsket om at være med til at præge racen, så den bliver ved at være alt det, den er i dag: Stor, godmodig, rar og smuk.

Vores hunde er medlemmer af familien og derfor bor de naturligvis i huset sammen med os. Og ja, de ligger også i sofaen, men det er mest fordi deres "mor" altid fryser og elsker at ligge og nusse sammen med dem. Hvalpe bliver født i huset og vokser op i en helt almindelig dagligdag, så de er godt rustet til at leve et liv blandt mennesker.

Vi udstiller jævnligt - dels fordi det er sjovt, men især fordi det fortæller os en masse om, hvad der er rigtigt og forkert ved vores hundes UDSEENDE. Det er også på udstillingerne, vi får et indtryk af, hvordan andre af racens repræsentanter ser ud, hvordan forskellige hunde præger racen og ikke mindst, forsøger vi at finde finde egnede hanhunde til vores avl.

For os er det dog ikke udseendet, der kommer i første række. En berner skal selvfølgelig ligne en berner, og som alle andre opdrættere stræber vi efter det perfekte. Men temperamentet er og bliver det vigtigste for os. En hund skal først og fremmest kunne være en følgesvend, en kammerat, en elsket ven. Vi kan især godt lide en rolig, tilbagelænet bernertype, som er nem at have med at gøre. At den skal være god og mild og kunne enes med både mennesker og dyr, siger næsten sig selv.

 

Dernæst sætter vi sundhed meget højt. Og sundhed for bernere er andet og meget mere end lige HD. Den skal man bestemt også tage højde for. Men man må ikke blive enøjet. Spørgsmålet om sundhed i avlen har ikke noget let svar, og opdrættere kan nærmest rive håret af hinanden, når de diskuterer emnet. Ingen har vel fundet de vise sten. Vi kan kun sige, at vi ser nøje på HD og AA både på avlshundene og i deres linjer, men vi ser også samlet på hele hunden. Kræft og nyresvigt er en af de ting, der hærger blandt bernere, og hundene bliver generelt ikke ret gamle. Derfor er det blandt andet også vigtigt for os at finde linjer, hvor kræften ikke huserer og dræber unge hunde, og hvor der ikke er bærere af arvelige, dødelige nyrelidelser.

Når vi ser på vores vovser, er det næsten ikke til at bære at vide, at de kan blive ramt af en af de mest ubarmhjertige sygdomme overhovedet. Endda før de tilnærmelsesvis har levet hele det liv, de har fortjent. Sådan vil de fleste hundeejere formentlig have det. Netop derfor erklærer vi nyresygdomme og kræft krig, og går ind i kampen for at hæve bernernes gennemsnits levealder.

Vores fascination af og følelser for berner sennen hunden i almindelighed og vores egne hunde i særdeleshed kan nok ikke forklares og heller ikke forstås af dem, der ikke deler den.

Kun kan vi sige, at efter vi har lært berneren at kende som hund, familiemedlem og ven har vi bare ét spørgsmål:

 

Må man tage hunde med sig ind i himlen?

 

Vi kan nemlig ikke undvære dem!

 Lady Xiera´s er godkendt kennelmærke under DKK og FCI.

 

Om os:

Tommy er 44 år og arbejder i Århus hos Coop. Tommy er hundenusser og hundelufter, praktisk gris og fast støtte i alt omkring hundene uanset om det er udstilling, aktivering, rengøring eller opdræt.

Jeg, Pia er 42 år, og den, der primært tager sig af vores opdræt. Uddannet journalist og ansat ved JydskeVestkysten

Er uddannet professionel instruktør hos hundepsykolog Lone Greva og har desuden taget to tredjedele af uddannelsen til adfærdsbehandler samme sted. Desværre lukkede Lone Greva brat sin virksomhed fem måneder, før vi var færdige.

Jeg har drevet privat hundecenter her på stedet med træning af alle racer. Jeg uddanner mig løbende indenfor opdræt og søger dagligt viden om hunde i almindelighed og Berner Sennenhunde i særdeleshed. Læs om min baggrund og uddannelse her

Hunde og især opdræt er blevet en passion, der ikke lader sig dæmpe. Derfor taler, tænker, drømmer, ånder og lever jeg for mine hunde, mine hvalpe og den race, jeg har forelsket mig håbløst i.

 

Sådan lever vores hunde:

* Alle vores hunde bor inde i huset sammen med os - hele tiden. Alle hundene går sammen.

* Vi har INGEN hundegårde! Vores have, som er ca 10.000 m2, er hegnet ind, og hunden løber og leger her og på markerne, som de har lyst til.

* De bliver aktiveret via deres mad, som de får fordelt over tre-fire måltider om dagen. De spiser mestendels tørfoder, og det spreder vi ud over mark og græsplæne, så de selv skal arbejde for føden. Vi gemmer også godbidder og leverpostej i træer og på hegn et par gange hver måned, og hundene får god aktivering i at finde det.

* Hver dag går vi mindst én mindre tur på vores egen og omkringliggende marker med alle hundene - samlet eller opdelt.

* Hver dag er mindst halvdelen af vores hunde ved skov, strand, sø eller eng og går tur uden snor i mindst en time.

*Tre af vores hunde deltager jævnligt på udstillinger i både ind- og udland.

*Alle vores hunde deltager på skift i familiebesøg, gåture og andre sociale arrangementer for to- og firbenede.

* Når vi ikke er hjemme, passes de enten samlet her i huset eller enkeltvis hos gode venner. De er ALDRIG i hundepension.

*Alle vores egne hvalpe deltager på hvalpemotivationskurser. Enkelte af vores hunde deltager i yderligere lydighedstræning.

* Vores hunde er kun meget sjældent alene hjemme i mere end højst 6 timer i træk.

Denne dagligdag gør, at vi har en velfungerende og problemfri flok hunde, som er nemme og rolige i hverdagen.

 Vores hundes velfærd kommer til enhver tid i første række!

 

Vi er medlem af:

Dansk Kennel Klub

Dansk Berner Sennen Klub

Norsk Berner Sennen Klub

Svensk Berner Sennen Klub

 

Kennel Lady Xiera blev Årets Opdrætter nummer 2 i DBSK i 2014

Kennel Lady Xiera blev Årets Opdrætter nummer 3 i DBSK i 2013

Kennel Lady Xiera blev Årets Opdrætter nummer 2 i DBSK i 2012

Kennel Lady Xiera blev Årets Opdrætter nummer 2 i DBSK i 2011

Kennel Lady Xiera blev Årets Opdrætter nummer 4 i DBSK i 2010

Kennel Lady Xiera blev Årets Opdrætter nummer 5 i DBSK i 2009